Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Oprava chýb minulých účtovných období

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Na základe ustanovenia § 3 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej iba "zákon o účtovníctve") platí, že účtovná jednotka účtuje a vykazuje účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. V prípadoch, keď uvedenú zásadu dodržať možné nie je, účtovná jednotka ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili.
Takýto postup sa aplikuje napríklad v prípadoch, keď sa účtovná jednotka o účtovnom prípade dozvedela neskoro, preto daný prípad nemohla zaúčtovať do obdobia, s ktorým súvisel alebo zistila, že účtovný prípad v predchádzajúcom účtovnom období došlo k nesprávnemu zaúčtovanie a podobne. Analogicky postup ako zákon o účtovníctve je aj predmetom ustanovenia § 5 ods. 1 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ"), podľa ktorého sa náklady a výnosy účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia.
Z uvedeného vyplýva, že v prípadoch, keď účtovná jednotka nezaúčtuje náklady resp. výnosy do toho účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia (t.j. nezaúčtuje ich vôbec alebo ich zaúčtuje v nesprávnej výške), potom musí o nich účtovať v tom účtovnom období, v ktorom tieto chyby zistila. A práve v tomto momente sa dostávame do problematiky účtovania o oprave chýb minulého účtovného obdobia, prípadne minulých účtovných období. Možno teda skonštatovať, že chyby minulých účtovných období vznikajú v dôsledku vynechania prípadne chybného zaúčtovania účtovných prípadov v dôsledku nesprávneho uplatnenia alebo nezohľadnenia informácií, ktoré boli účtovnej jednotke známe v príslušnom účtovnom období. Rovnako aj zistenie informácií, ktoré jednoznačne patria do minulého účtovného obdobia, môže pre účtovnú jednotku predstavovať
povinnosť účtovať o opravách chýb minulých účtovných období.
V súvislosti s predmetným príspevkom je však nutné pripomenúť, že zákon o účtovníctve v rámci § 16 ods. 10 ustanovuje možnosť opätovného otvorenia účtovných kníh, avšak len do momentu schválenia účtovnej závierky, a to s cieľom zabezpečenia pravdivého a verného obrazu účtovníctva. Na základe § 7 ods. 1 zákona o účtovníctve zakotvuje totiž účtovnej jednotke povinnosť účtovať tak, aby účtovná závierka poskytovala verný a pravdivý obraz o skutočnostiach, ktoré sú predmetom účtovníctva a o finančnej situácii účtovnej jednotky. Nezaúčtovanie prípadne nesprávne zaúčtovanie účtovného prípadu v príslušnom účtovnom období má za následok chybne vykázané údaje v účtovnej závierke. Zobrazenie v účtovnej závierke je pritom verné, ak obsah položiek účtovnej závierky zodpovedá skutočnosti a je v súlade s ustanovenými účtovnými zásadami a účtovnými metódami. Zobrazenie v účtovnej závierke je pravdivé, ak sú pri ňom použité účtovné zásady a účtovné metódy, ktoré vedú k dosiahnutiu verného zobrazenia skutočností v účtovnej závierke. Z uvedeného je zrejmé, že ak účtovná jednotka po zostavení účtovnej závierky do dňa jej schválenia najvyšším orgánom spoločnosti zistí, že zabudla zaúčtovať nejaký účtovný prípad, alebo že ho zaúčtovala nesprávne, môže opätovne otvoriť účtovné knihy, daný účtovný prípad doúčtovať alebo ho opraviť a zaúčtovať správne. Potom opätovne uzavrie účtovné knihy a zostaví účtovnú závierku. V prípade, ak účtovná jednotka zistí účtovné chyby, ktoré sa týkajú uzatvoreného účtovného obdobia a účtovné knihy už nie je možné otvoriť, musí účtovať o opravách chýb minulých účtovných období.
Príklad č. 1:
Konateľ s. r. o. odovzdal účtovnému oddeleniu v decembri 2023 zahraničnú faktúru za rok 2022 na zaúčtovanie. Účtovná závierka za rok 2022 už bola schválená. Odovzdaná faktúra je vystavená za tovar zo zahraničia na sumu 2 800 €. Je potrebné v tomto prípade otvoriť účtovníctvo z roku 2022?
Podľa ustanovenia § 3 ods. 1 zákona o účtovníctve účtovná jednotka účtuje a vykazuje účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, účtovná jednotka ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili. Postupy účtovania v PÚ rozlišujú významné a nevýznamné opravy chýb minulých účtovných období a podľa toho ustanovujú aj spôsob ich účtovania.
Vychádzajúc z § 16 ods. 10 zákona o účtovníctve platí, že do schválenia účtovnej závierky môžu účtovné jednotky opätovne otvoriť účtovné knihy v prípade, že sa zabezpečí pravdivý a verný obraz účtovníctva. Z doteraz uvedeného možno vysloviť záver, že ak účtovná jednotka v bežnom účtovnom období zistí, že nesprávne zaúčtovala nejaký účtovný prípad v predchádzajúcom účtovnom období a účtovná závierka za toto účtovné obdobie už bola schválená najvyšším orgánom spoločnosti, takže opätovné otvorenie účtovných kníh už neprichádza do úvahy, o oprave nesprávne zaúčtovaného účtovného prípadu bude účtovať v tom účtovnom období, v ktorom na chybu, resp. nesprávne zaúčtovaný účtovný prípad prišla. To isté platí aj v prípade, že hoci účtovná jednotka ešte nemá schválenú účtovnú závierku najvyšším orgánom spoločnosti, ale z pohľadu účtovnej jednotky ide o nevýznamnú opravu, kvôli ktorej nebude opätovne otvárať účtovné knihy, aj takýto účtovný prípad zaúčtuje v tom účtovnom období, v ktorom sa chyba alebo nesprávne zaúčtovaný účtovný prípad zistili.
* * *
Príklad č. 2:
Spoločnosť ALFA, s. r. o., zostaví účtovnú závierku za rok 2023 dňa 10.2.2024. V máji 2024 v rámci účtovného auditu spoločnosti sa zistí, že spoločnosť ALFA, s. r. o., nesprávne účtovala o oprave nehnuteľnosti vo výške 25 000 €. Zásah na spomínanej nehnuteľnosti mal byť totiž účtovaný ako jej technické zhodnotenie. Účtovná závierka nebola v tom čase ešte schválená valným zhromaždením s. r. o. Hranica významnosti účtovnej položky, ktorá ovplyvňuje výsledok hospodárenia je v podmienkach predmetnej s. r. o. v rámci účtovnej smernice ustanovená na sumu 5 000 €. Ako sa má spoločnosť ALFA, s. r. o., účtovne vysporiadať s načrtnutým problémom?
Zo znenia otázky je nevyhnutné si predovšetkým uvedomiť, že ide o účtovnú chybu, ktorá bola odhalená ešte pred schválením účtovnej závierky. Tiež je zrejmé, že ide o významnú položku. Účtovná jednotka by mala tak znovu otvoriť účtovné knihy za rok 2023 a správne zaúčtovať technické zhodnotenie nehnuteľnosti opravnými zápismi. V uvedenom prípade neúčtuje o chybe minulého účtovného obdobia. Účtovná chyba je zaúčtovaná v účtovnom období, s ktorým časovo aj vecne súvisí, čím bude zabezpečená podmienka verného a pravdivého zobrazenia účtovníctva.
Dátum Účtovný prípad Suma v € MD D
2023 Práce na nehnuteľnosti 25 000 511 321
2023
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály