Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Osoba povinná platiť DPH uvedenú na falošnej faktúre vystavenej zamestnancom bez vedomia a súhlasu zamestnávateľa

Dátum: Rubrika: Z Európskej únie

V tomto vydaní časopisu prinášame komentár k rozsudku Súdneho dvora EÚ k predbežnej otázke týkajúcej sa osoby povinnej platiť DPH, ktorá bola uvedená na falošnej faktúre vystavenej zamestnancom bez vedomia a súhlasu zamestnávateľa - C-442/22 - Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Lublinie.
Predmet sporu
Poľská spoločnosť P. bola v rokoch 2001 - 2014 činná najmä v oblasti maloobchodného predaja pohonných látok na čerpacej stanici, ktorej zodpovednou vedúcou bola od novembra 2005 P. K., zamestnankyňa tejto spoločnosti.
Počas daňovej kontroly sa zistilo, že od januára 2010 do apríla 2014 táto spoločnosť vystavila 1 679 faktúr, na ktorých bola uvedená DPH, ktorá nezodpovedala skutočným predajom tovaru, a to subjektom, ktoré si túto DPH odpočítali. Faktúry neboli zaznamenané v účtovníctve spoločnosti P. a zodpovedajúca DPH nebola zaplatená do štátneho rozpočtu ani uvedená v daňových priznaniach tejto spoločnosti.
Sporné faktúry boli fiktívne spojené so skutočnými predajmi uskutočnenými čerpacou stanicou, ktorú riadila P. K. - boli totiž doložené pravými pokladničnými blokmi vystavenými registračnými pokladnicami spoločnosti P. za skutočné dodania voči iným subjektom, než boli subjekty uvedené na týchto faktúrach. Tieto faktúry P. K. vystavila a predala bez súhlasu či vedomia vedenia spoločnosti P., aby ich príjemcovia mohli podvodne získať vrátenie DPH.
Pokladničné doklady zbierali zamestnanci čerpacej stanice a za finančnú odmenu ich odovzdali P. K. Sporné faktúry boli ukladané v počítači čerpacej stanice v inom formáte než riadne faktúry vystavené spoločnosťou P., a nebolo možné sa k nim dostať bez odomknutia tohto počítača. P. K. používala údaje spoločnosti P., vrátane jej daňového identifikačného čísla (ďalej len "DIČ"), a uvádzala ju ako vystaviteľa sporných faktúr. Dňa 24. mája 2014 bola P. K. prepustená zo zamestnania pre porušenie pracovnej disciplíny.
Poľský správca dane dorubil spoločnosti P. DPH z týchto sporných faktúr s odôvodnením, že nepreukázala náležitú starostlivosť potrebnú na to, aby zamedzila ich vystaveniu, keďže:
-
žiadny dokument nešpecifikoval presnú zodpovednosť P. K., ktorá mohla vzhľadom na svoje úlohy vystavovať faktúry zodpovedajúce príjmom čerpacej stanice mimo účtovného informačného systému tejto spoločnosti a bez súhlasu jej vedenia,
-
predseda predstavenstva tejto spoločnosti vedel, že faktúry boli vystavované na základe pokladničných dokladov vydaných čerpacou stanicou, a to bez účtovnej kontroly, a teda mohol a mal predpokladať, že tento spôsob uľahčuje vystavovanie faktúr na podvodné účely,
-
práve z dôvodu nedostatočného dohľadu a nevhodnej organizácie sa predseda predstavenstva spoločnosti P. dozvedel o spornom konaní až pri daňovej kontrole,
pričom podľa správcu dane nemožno P. K. vo vzťahu k spoločnosti P. považovať za tretiu osobu.
Podľa vnútroštátneho súdu existujú dva smery vnútroštátnej judikatúry týkajúce sa výk
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály