Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prvozápis s. r. o. od 1. novembra 2023 - zmeny v spôsobe registrácie

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Spoločnosť s ručením obmedzeným považujeme za tzv. kapitálovú spoločnosť, nakoľko spoločnosť disponuje svojim majetkom. Tento majetok je oddelený od majetku jej spoločníkov, resp. zakladateľa, ak ide o spoločnosť, ktorú založila jedna osoba. Túto formu spoločnosti môže založiť jedna osoba, či už fyzická alebo právnická. Najviac môže mať spoločnosť 50 spoločníkov.
Spoločnosť s ručením obmedzeným sa zakladá spoločenskou zmluvou, resp. zakladateľskou listinou. Vzniká zápisom do obchodného registra.
Dňa 20.6.2023 Národná rada SR prijala zákon č. 268/2023 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 530/2003 Z.z. o obchodnom registri a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 346/2018 Z.z. o registri mimovládnych neziskových organizácií a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "novela zákona o obchodnom registri").
Júnová novela zákona o obchodnom registri priniesla novinku v prvozápise spoločnosti s ručením obmedzeným do obchodného registra, a to v tom smere, že registráciu od 1.11.2023 môže vykonať aj notár ako tzv. registrátor, nielen príslušné obchodné registre.
Dňa 1.11.2023 tiež vstúpila do účinnosti aj vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR č. 389/2023 Z.z. o registrácii údajov do obchodného registra registrátorom (ďalej len "vyhláška").
Informácie k predmetnej novele zákona o obchodnom registri a vyhláške prináša tento článok.
Založenie s. r. o.
Ako bolo spomenuté, pred samotným vznikom spoločnosti, t.j. jej zápisom do obchodného registra je potrebné spoločnosť najskôr založiť, a to prostredníctvom zakladateľskej listiny alebo spoločenskej zmluvy.
Zakladateľská listina, resp. spoločenská zmluva musí mať písomnú formu. Z obsahového hľadiska sú spoločenská zmluva a zakladateľská zmluva rovnaké, majú podobné podstatné náležitosti. Rozdiel je v tom, že ak spoločnosť s ručením obmedzeným zakladá jeden zakladateľ, tak nehovoríme o spoločenskej zmluve, ale o tzv. zakladateľskej listine.
Podpisy na zakladateľskej listine/spoločenskej zmluve musia byť úradne overené (notárom alebo matričným úradom). Ak by spoločenskú zmluvu uzavieral za spoločníka/zakladateľa splnomocnenec, musí tento disponovať plnomocenstvom, na ktorom musí byť taktiež úradne overený podpis splnomocniteľa. Toto plnomocenstvo sa pripája k spoločenskej zmluve.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály