Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Výkon finančnej kontroly a audit sa zefektívnia

Kategória: Spravodajstvo

Výkon finančnej kontroly a audit sa zefektívnia.

Bratislava 5. decembra (TASR) -  Počíta s tým novela zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v stredu odobrilo plénum Národnej rady (NR) SR.
      Novela zákona má zabezpečiť hospodárne a efektívne využívanie verejných financií. "Správne a efektívne nastavenie systému verejnej vnútornej kontroly a auditu je jedným z najdôležitejších nástrojov na odhaľovanie systémových rizík, podvodov a nakladania s verejnými financiami v rozpore so základnými princípmi finančného riadenia," priblížilo dôvod zmeny ministerstvo.
      MF SR pripravilo právnu normu na základe podnetov z aplikačnej praxe. V návrhu zákona sa jednoznačnejšie a zrozumiteľnejšie definujú možnosti vyjadrenia osôb vykonávajúcich základnú finančnú kontrolu a začatie administratívnej finančnej kontroly sa rozširuje aj o prvý úkon oprávnenej osoby voči povinnej osobe. "Taktiež sa zavádza možnosť zastavenia finančnej kontroly alebo auditu z dôvodov hodných osobitného zreteľa," vysvetlilo ministerstvo.
      V rámci procesných pravidiel výkonu finančnej kontroly a auditu sa upravuje systém následného monitorovania a overovania prijatých opatrení, a to na účely zefektívnenia overenia povinností súvisiacich s prijatím a splnením opatrení prijatých na nápravu zistených nedostatkov a na odstránenie príčin ich vzniku.
      Medzi ďalšie zmeny patrí aj špecifikácia procesu hodnotenia kvality vykonávania finančnej kontroly a auditu, ktorá sa zameriava najmä na procesnú stránku týchto úkonov a ich súlad s platnou legislatívou.
      Návrhom zákona sa upravuje aj zloženie Výboru pre vnútorný audit a vládny audit a jeho kompetencie, a to najmä v oblasti vzdelávania vnútorných a vládnych audítorov. Ďalšie zmeny sa týkajú procesu oznamovania podozrení zo spáchania trestného činu, priestupku alebo zo spáchania iného správneho deliktu príslušným orgánom a lehôt na uloženie pokuty.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.