Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Zvýšenie súdnych a správnych poplatkov od 1.4.2024

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Dňa 19.12.2023 Národná rada SR schválila zákon č. 530/2023 Z.z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, inak nazývaný aj ako konsolidačný balíček - lex konsolidácia (ďalej len "zákon č. 530/2023 Z.z."). Tento článok prináša informácie o zmenách v súdnych či správnych poplatkoch, ktoré platia od 1.4.2024.
V rámci spomínaného balíčka došlo k novelizácii viacerých právnych predpisov, a to najmä:
-
zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov v z. n. p. (ďalej len "zákon o súdnych poplatkoch"),
-
zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch v z. n. p. (ďalej len "zákon o správnych poplatkoch").
Zákon č. 530/2023 Z.z., ktorým sa novelizuje zákon o súdnych poplatkoch a zákon o správnych poplatkoch, nadobúda účinnosť od 1.4.2024.
Podanie návrhu na súd, či do obchodného registra sa tak od 1.4.2024 spája so zvýšenou poplatkovou povinnosťou.
Zmeny v súdnych poplatkoch
Ako bolo uvedené, novela zákona o súdnych poplatkoch nadobudla účinnosť 1. 4. tohto roku. Určite každého zaujíma, ako to bude so súdnymi poplatkami za konania začaté pred účinnosťou predmetnej novely.
Z dikcie § 18ma "Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1.4.2024", ktorý znie "Z úkonov a konaní navrhnutých alebo za konania začaté a právoplatne neukončené do 31.3.2024, pri ktorých neboli zaplatené poplatky v čase vzniku poplatkovej povinnosti podľa § 5 ods. 1 a neboli zaplatené ani v lehote určenej vo výzve podľa § 10 ods. 1, sa vyberajú poplatky podľa predpisov účinných od 1.4.2024." vyplýva nasledovné:
-
Do 1.4.2024, ak vznikla poplatková povinnosť, je potrebné platiť poplatok ešte v starej, pôvodnej platnej cene. Čiže poplatky vyrubené za konania začaté pred účinnosťou novely zákona o súdnych poplatkoch budú v pôvodnej sume, nedôjde k ich zvýšeniu.
-
Avšak, ak poplatok za začaté konanie nebude zaplatený v momente, keď vznikne poplatková povinnosť alebo nebol zaplatený v lehote podľa výzvy na zaplatenie, bude sa sadzba poplatku odvíjať od novelizovanej právnej úpravy.
V prílohe novelizovaného zákona o súdnych poplatkoch je upravená sadzba za jednotlivé úkony v sadzobníku súdnych poplatkov. Prinášame prehľad najvýznamnejších zmien v jednotlivých poplatkoch.
Zmena poplatku zo žaloby alebo návrhu na začatie konania
Súdny poplatok je plnenie, ktoré platí účastník konania pred začatím súdneho konania alebo po jeho skončení. Tento poplatok je potrebné uhradiť na to, aby sa súdne konanie mohlo vôbec realizovať.
Účelom súdnych poplatkov je uhradiť aspoň sčasti náklady, ktoré má súd so súdnym konaním ale aj obmedziť, prípadne zabrániť podávaniu neodôvodnených žalôb.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály