Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Mikrodaňovník - právnická osoba v roku 2024 (II.)

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Mikrodaňovník - právnická osoba v roku 2024

Inštitút mikrodaňovníka bol zavedený do zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") s účinnosťou od 1.1.2021 a platí pre fyzické aj právnické osoby. V úvodnej časti autorka uviedla podmienky, za akých sa môže daňovník stať mikrodaňovníkom, sú s tým spojené určité pravidlá, ktoré musí spĺňať fyzická aj právnická osoba. V pokračovaní článku sa o celej problematike dočítate ostatné podrobnosti.
Odpisy hmotného majetku poskytnutého na prenájom
V súvislosti so zadefinovaním mikrodaňovníka sa upravilo aj ustanovenie § 19 ods. 3 písm. a) ZDP, podľa ktorého sa odpisy hmotného majetku poskytnutého na prenájom zahrnujú do daňových výdavkov najviac do výšky časovo rozlíšenej sumy príjmov (výnosov) z prenájmu tohto majetku prislúchajúcich na príslušné zdaňovacie obdobie, pričom neuplatnená časť ročného odpisu sa uplatní počnúc rokom nasledujúcim po uplynutí doby odpisovania opäť len do výšky prípadného príjmu z prenájmu. Ak však majetok zaradený do odpisových skupín
0 až 4
poskytne na prenájom
mikrodaňovník,
tento 
limit výšky odpisov sa neuplatní.
Podľa prechodného ustanovenia § 52zzb ods. 3 ZDP ustanovenie § 19 ods. 3 písm. a) ZDP v uvedenom znení účinnom od 1.1.2021 sa môže použiť na hmotný majetok nadobudnutý najskôr 1.1.2021.
Príklad č. 16:
Spoločnosť obstarala a zaradila do užívania v roku 2023 automobil v obstarávacej cene 18 000 €, ktorý zaradila do prvej odpisovej skupiny s dobou odpisovania 4 roky. Keďže v roku 2023 splnila podmienky mikrodaňovníka, uplatnila zvýhodnený spôsob odpisovania a zahrnula do daňových výdavkov v roku 2023 odpis automobilu vo výške 10 000 €, zostávajúcu časť odpisu vo výške 8 000 € uplatní v roku 2024, resp. v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach (2025 a 2026). V roku 2024 spoločnosť prenajala automobil na obdobie od 1.1.2024 do 31.12.2024 za ročné nájomné 3 000 €. Môže v roku 2024, v ktorom nie je považovaná za mikrodaňovníka, uplatniť odpis do daňových výdavkov v plnej výške 8 000 €?
V súlade s § 19 ods. 3 písm. a) ZDP sa pri odpisovaní prenajatého majetku zaradeného do odpisovej skupiny 0 až 4 neuplatňuje limit odpisov do výšky príjmu z prenájmu len u mikrodaňovníka. Keďže spoločnosť v roku 2024 nemá postavenie mikrodaňovníka, pri automobile poskytnutom na prenájom odpisovanom zvýhodneným spôsobom odpisovania by sa v tomto zdaňovacom období uplatnil odpis len do výšky príjmu z prenájmu, t.j. vo výške 3 000 €. Daňovník však v tomto prípade má možnosť uplatniť zostávajúcu časť odpisu aj v roku 2025 a 2026.
* * *
Príklad č. 17:
Spoločnosť obstarala a zaradila do užívania v januári 2023 fotografický prístroj, ktorý zaradila do prvej odpisovej skupiny s dobou odpisovania 4 roky. Keďže v roku 2023 nebola považovaná za mikrodaňovníka, uplatňuje rovnomerné odpisovanie podľa § 27 ZDP, pričom ročný odpis fotografického prístroja je vo výške 5 000 €. V zdaňovacom období roka 2024 fotografický prístroj prenajala za ročné nájomné 2 000 €. V akej výške spoločnosť (prenajímateľ) uplatní do daňových výdavkov v roku 2024 odpis tohto majetku, ak je v tomto roku 2024 považovaná za mikrodaňovníka?
V súlade s § 19 ods. 3 písm. a) ZDP sa u mikrodaňovníka limit odpisov do výšky príjmu z prenájmu pri majetku zaradenom do odpisovej skupiny 0 až 4 neuplatňuje. Keďže spoločnosť (prenajímateľ) je v roku 2024 považovaná za mikrodaňovníka, pri uplatnení rovnomerného odpisovania podľa § 27 ZDP zahrnie do daňových výdavkov v tomto roku odpis fotografického prístroja v plnej výške 5 000 €.
* * *
Predčasné vyradenie hmotného majetku odpisovaného zvýhodneným spôsobom
V prípade, že mikrodaňovník využil zvýhodnený spôsob odpisovania hmotného majetku podľa § 26 ods. 12 ZDP, ale
vyradí
výhodnejšie odpisovaný majetok
pred uplynutím doby odpisovania
, resp. predĺženej doby odpisovania z dôvodu vykonania technického zhodnotenia (§ 26 ods. 5 ZDP), a to z akéhokoľvek dôvodu (trvalé poškodenie, predaj, preradenie do osobného užívania a pod.), je povinný v súlade so znením § 17 ods. 31 ZDP
zvýšiť základ dane
o kladný rozdiel medzi sumou už uplatnených odpisov do daňových výdavkov a sumou odpisov, ktoré by boli vyčíslené podľa § 27 ZDP alebo § 28 ZDP (v prípade majetku zaradeného do odpisovej skupiny 2 alebo 3). To znamená, že musí prepočítať odpisy klasicky, nezvýhodneným spôsobom určeným v § 27 alebo § 28 ZDP a rozdiel medzi už uplatnenými odpismi v daňových výdavkoch a odpismi, ktoré by uplatnil klasickým spôsobom musí zahrnúť do základu dane.
V zdaňovacom období, v ktorom sa zvyšuje základ dane podľa § 17 ods. 31 ZDP, daňová zostatková cena predčasne vyradeného majetku sa uplatní do daňových výdavkov v závislosti od dôvodu vyradenia, a to v súlade s príslušnými ustanoveniami ZDP [§ 19 ods. 3 písm. b) až d) ZDP].
Pri výpočte zostatkovej ceny 
(§ 25 ods. 3 ZDP), ktorou sa rozumie rozdiel medzi vstupnou cenou hmotného majetku a celkov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály