Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Klasifikácia finančného lízingu hmotného majetku pre DPH z hľadiska dodania tovaru alebo služby

Dátum: Rubrika: Z praxe

Nedávno v Národnej rade Slovenskej republiky schválená novela zákona o dani z pridanej hodnoty prináša, okrem iných významných zmien v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH), aj zásadnú zmenu v posudzovaní finančného lízingu v Slovenskej republike na účely DPH od 1. januára 2025.
Zverejnenie predmetnej novely, schválenej 24. apríla 2024 a podpísanej prezidentkou SR 7. mája 2024, v Zbierke zákonov SR sa očakáva v priebehu mája 2024. Touto zmenou sa zosúladí národná úprava klasifikácie finančného lízingu pre DPH z hľadiska dodania tovaru alebo služby s právom Európskej únie.
Právo Európskej únie
Podľa článku 14 ods. 2 písm. b)smernice Rady 2006/112/ESo spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (ďalej len "smernica DPH") sa za dodanie tovaru považuje aj skutočné odovzdanie tovaru na základe zmluvy o nájme tovaru na určité obdobie alebo na základe zmluvy o predaji tovaru s odloženou platbou, ktorá stanovuje, že za normálnych okolností sa vlastníctvo nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky. Medzi kľúčové rozsudky týkajúce sa výkladu tohto článku smernice DPH patrí rozsudok Európskeho súdneho dvora (ESD) v prípade C-164/14 Merceds-Benz Financial Services UK Ltd (ďalej len "MBFS"), ktorý ESD rozhodol dňa 4.10.2017. V danom rozsudku sa ESD zaoberal klasifikáciou typovej leasingovej zmluvy na motorové vozidlá s opciou kúpy nazývanej "
Agility
" na účely DPH. Podľa rozsudku, okrem spomínanej typovej zmluvy MBFS poskytuje na financovanie používania motorových
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály