Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Úraz zamestnanca na podujatí organizovanom zamestnávateľom

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Tento článok sa podrobne venuje problematike pracovných úrazov, vrátane tých, ku ktorým dôjde počas teambuildingov, športových aktivít a iných podujatí organizovaných zamestnávateľom. Definuje pracovný úraz podľa súvisiacich zákonov a ďalších predpisov, ako aj podmienky, za ktorých možno úraz počas firemných akcií považovať za pracovný úraz. Okrem právneho rámca sa text venuje aj povinnostiam zamestnávateľa pri zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP), ako aj postupu pri vyšetrovaní a hlásení pracovných úrazov. Ďalej analyzuje judikatúru týkajúcu sa kategorizácie úrazov na oficiálnych aj neoficiálnych firemných akciách. Nakoniec sa text dotýka zodpovednosti zamestnávateľa za škody vzniknuté v dôsledku pracovných úrazov a možností odškodnenia postihnutých zamestnancov.
Pri plnení pracovných úloh môže dôjsť k pracovnému úrazu. Minimalizovať riziká spojené so vznikom pracovných úrazov pomáha BOZP. Problematika vzniku a riešenia pracovného úrazu je rozdrobená do viacerých právnych predpisov, a to najmä:
-
zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce"),
-
zákon č. 124/2006 Z.z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o BOZP"),
-
vyhláška č. 500/2006 Z.z., ktorou sa ustanovuje vzor záznamu o registrovanom pracovnom úraze (ďalej len "vyhláška"),
-
zákon č. 125/2006 Z.z. o inšpekcii práce a o zmene a doplnení zákona č. 82/2005 Z.z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 125/2006 Z.z.").
Zamestnávatelia organizujú pre zamestnancov rôzne aktivity, podujatia, ktorých cieľom je zlepšiť nielen medziľudské vzťahy ale aj upevniť kolektív zamestnancov. K úrazu alebo poškodeniu zdravia môže dôjsť aj na týchto podujatiach, počas týchto aktivít. Preto môžu zamestnávatelia čeliť situácii, keď bude potrebné posúdiť, či zranenie na akcii, podujatí alebo športovom dni, ktoré usporadúva zamestnávateľ, majú považovať za pracovný úraz alebo nie.
Pracovný úraz
Zákonník práce definuje pracovný úraz v ust. § 195 ods. 2
"poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov"
.
Zákonník práce obsahuje aj negatívnu definíciu vo vzťahu k pracovnému úrazu, čiže definuje, čo za pracovný úraz nemožno považovať. Z dikcie ust. § 195 ods. 3 Zákonníka práce vyplýva, že pracovným úrazom nie je úraz, ktorý zamestnanec utrpel na ceste do zamestnania a späť.
Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 461/2003 Z.z.") definuje pojem pracovný úraz v ust. § 8 ods. 1 nasledovne:
"Pracovný úraz podľa tohto zákona je poškodenie zdravia alebo smrť fyzickej osoby spôsobené nezávisle od jej vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov, ktoré
a)
zamestnanec zamestnávateľa podľa § 16 utrpel pri plnení pracovných úloh alebo služobných úloh alebo v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh alebo služobných úloh, pre plnenie pracovných úloh alebo služobných úloh a pri odvracaní škody hroziacej zamestnávateľovi,
b)
fyzická osoba uvedená v § 17 ods. 2 utrpela pri činnostiach uvedených v tomto ustanovení alebo v priamej súvislosti s týmito činnosťami."
Plnením pracovných úloh alebo služobných úloh, v súlade s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály